Lelőttek egy illegális bevándorlót a görög határőrök

Péntek óta egyre feszültebb a helyzet a görög-török határon. Miután csütörtök este a török kormány bejelentette, hogy nem hajlandók tovább feltartóztatni a menekülteket, tízezrek indultak útnak Európa felé.

A török hatóságok buszokkal szállítják a menekülteket a görög határra az ország minden területéről, sőt mindenféle ellenőrzés nélkül tovább is engedik őket a senki földjére, onnan viszont nem tudnak tovább menni, mivel a görög hatóságok senkit nem engednek be, a törökök viszont már nem engedik vissza azt, akit egyszer kiengedtek, ennek következtében több tízezer menekült ragadt a határzónában.

Péntek óta már nem először került sor kisebb összecsapásra a görög hatóságok és a menekültek között, a tegnapi nap folyamán több alkalommal is könnygázt vetettek be a határon átkelni próbáló tömeg ellen.
Hétfőn reggel ismét dulakodás alakult ki, amire válaszul a görög határőrök a levegőbe lőttek, ám egyelőre tisztázatlan körülmények között az egyik lövés a torkán talált el egy fiatal szíriai menekültet Ahmed Abu Amadit, aki a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

Mindeközben Békés megyében is napi szinten tucatnyi illegális bevándorlót, fognak el a határvédő rendőrök. A románia felől érkező bevándórlókat embercsempész bandák juttatják be magyarország területére.
Az aggodalomra okot adó állapotról László Attila a Jobbik medgyesegyházi szervezetének elnöke számolt be az alábbiak szerint:

Hónapok óta a magyar-román határszakaszon is jelentős a migrációs mozgolódás, naponta tucatnyi illegális bevándorlót fognak el és toloncolnak vissza a határ túloldalára.

Az embercsempészet új útvonalában Békés megye déli része is erősen érintett és nem tudhatjuk, hogy az elfogott illegális határátlépőkön felül, mennyien tudnak bejutni országunk területére.
Álláspontom szerint itt a legfőbb ideje, hogy a határvédő kerítés a román határszakasz egy részén, folytatólagosan egészen Gyuláig megépítésre kerüljön, továbbá a határőrség felállításának kérdését is napirendre kellene tűznie a kormánynak.

Nem beszélve arról, hogy az illegális bevándorlás már nem csak szerintem jelenthet járványügyi kockázatot Békés megye tekintetében, hiszen már Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is elismerte, hogy van egy bizonyos összefüggés, amit a koronavírus és az illegális migráció következtében tapasztalunk.
Mivel szerinte jól látható, az elmúlt időszakban a határhoz érkezők többsége nem szír, hanem afgán, pakisztáni, vagy iráni származású. Irán a közel-keleti koronavírusos megbetegedések gócpontja, tehát fennáll a fertőzésveszély.
Az utóbbi hónapok láncolatának függvényében számomra egyértelmű, hogy az illegális bevándorlás nyomása erősödik és további fokozódása várható az előttünk álló időszakban. Az új útvonal pedig egyértelműen érinti a Békés megyei határszakaszt..
A kormány részéről azonnali intézkedésre van szükség a határvédő kerítés folytatólagos megépítésében, illetve a határőrség mielőbbi felállításának tekintetében!

Szabad Dél-Békés

Megjegyzések