Friss! Új intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor a koronavírus járvány terjedése miatt.


Ma délelőtt 11 órától Orbán Viktor miniszterelnök és az operatív törzs tartott sajtótájékozatót az új és a tervezett intézkedésekről, valamint válaszolt újságírói kérdésekre.

Az alábbiakban olvasható a tájékozató, időrendi sorrendben a portfolio.hu nyomán.


Ha tömeges fertőzésbe lépünk át, korlátozni kell az állampolgárok mozgását


Müller Cecília beszélt arról is, hogy minden kórház felkészült arra, hogy többletkapacitást tegyen elérhetővé, ha szükséges. Lakatos pedig kitért arra a tájékoztató végén, hogy tömeges fertőzés esetén korlátozni kell az állampolgárok mozgását, arányosan a vírus elleni küzdelemhez képest.

Tervezik a boltok bezárását?


Egyelőre a boltokkal kapcsolatos korlátozás elegendőnek tűnik, de ha komolyabb intézkedések kellenek, akkor ehhez igazítják majd a boltok nyitvatartását is. De a lakosság ellátást minden esetben biztosítani fogják - mondta el Lakatos Tibor.

Lesz-e kijárási tilalom?


A törzs folyamatosan értékeli a helyzetet, számba vesszük az erőforrásokat, lépéseket. Az intézkedések hosszú távú intézkedések lesznek, az ország nem 14 nap alatt esik át a járványon, hanem hosszabb ideig, ezért mérlegelni kell, mikor vezetjük be azokat - mondta Lakatos a kijárási tilalomról.
Az egyik polgármester kijárási tilalmat vezetett be, Lakatos erre azt mondta: a polgármestereknek speciális jogosultságai vannak a veszélyhelyzet időszakában, de szakemberek véleményét kell kérni nekik is.

NIncs fennakadás a határátkelőkön


Lakatos Tibor elmondta, a ma délelőtti adatok alapján nincs különösebb fennakadás a határátkelőkön. A teherforgalomban van némi, 60 perces várakozás (pl. Rajkánál).
Kitért arra is, hogy Európában összesen 188 magyar van karanténban, ebből sokan Ausztriában. Európán kívül 30 magyar van karanténban, így összesen 218 magyar van külföldön.
Folyamatosan ellenőrzik a házi karanténban lévőket a hatóságok. Mostanra 100 fővel szemben kellett fellépni a házi karantén elhagyása miatt.
Az üzletek betartják a korlátozott nyitvatartást, de volt, akivel szemben eljárást kellett indítani - mondta.

Lesz-e elég védőeszköz?


Ahgy miniszterelnök úr elmondta, a szállítmányok Magyarországra hozatala megkezdődött, alapanyag érkezett a védőeszközök gyártásához, jelen állás szerint biztosított az utánpótlás a védőeszközökből - mondta Lakatos.

Kapacitásbővítés a kórházakban


Az intézmények kijelölésén túl elkészülnek azok a tervek, amelyek hétről-hétre biztosítják a betegellátását. Mostanra minden egészségügyi intézmény és fekvőbeteg-ellátó hely bővíti a kapacitásait. Folytatódnak a kutatótevékenységek is, amelyek lehetővé tették, hogy a vírus korábbi izolálásával ezek a csoportok folytassák tevékenységüket - mondta Müller.

Minden megyét érint


Nincs olyan megye, ahol ne azonosítottunk volna koronavírusos megbetegedést - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Az esetek többségében tünet nélkül zajlik a betegség, de az idősekre veszélyes, az elhunytak alapbetegséggel rendelkeztek.
Müller megköszönte az időseknek, hogy otthon maradnak, és azoknak is, akik önkéntesen házi karanténban vannak. Ez kedvező a járvány lefutásával kapcsolatban. Ezzel kissé elhúzódó járványgörbbét tudunk előidézni.

Orbán: vigyázzunk egymásra!


Az előttünk álló időszak nehéz lesz, mindenkitől személyes erőfeszítést kíván majd, minél többen működünk együtt, annál több életet tudunk megmenteni. A széthúzás és viták helyett most az összefogás ideje jött el. Vigyázzunk egymásra - zárta szavait Orbán Viktor.

Hat új gazdasági intézkedés


  • további 81 ezer kisvállalkozó június 30-ig kata-mentes lesz (főleg a szolgáltató szektorban: fodrászat, szépségápolás, üvegezés, festés, villanyszerelés, egyéb humán-egészségügyi szolgáltatás, előadóművészet, víz- gáz-, fűtésszerelés, padlóburkolás, járóbeteg-ellátás, testedzési és egyéb sporttevékenység-szolgáltatás)
  • a kata adótartozásokra haladékot ad a kormány a veszélyhelyzet végéig,
  • a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a médiaszolgáltatók mentességet kapnak a kieső reklámbevételekre tekintettel,
  • a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztjük a veszélyhelyzet végéig,
  • az adóvégrehajtásokat felfüggesztjük,
  • a lejáró gyes- gyed, gyet-jogosultságot meghosszabbítjuk a veszélyhelyzet végéig.

Napról napra nő a rendőrök feladata


Rendőrök feladata napról napra nő. Bevethető egyenruhásunk önkéntesekkel együtt összesen 139 684 fő jelenleg. A katonák emelt szinten vesznek részt a határvédelemben.
Ha szigorúbb kijárási szabályok lépnek életbe, nekik kell ezt betartaniuk – utalt a katonák munkájára Orbán.

A beteg, idős emberek a leginkább veszélyeztetettek


A miniszterelnök ismertette az eddigi 7 elhunytról azokat az információkat, amelyek alapján elmondható, hogy az idősebb, alapbetegségben szenvedők vannak kitéve a legnagyobb kockázatoknak.
Szív-, érrendszeri- és cukorbetegség, daganatos betegség volt az alapbetegségük. Az elhunytak átlagéletkora 69 év.

Új intézkedések


Holnap reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kapnak,
  • a nem intenzív ágyaknál dolgozók sebészi maszkot kapnak,
  • a gyanús esetek szintén maszkot kapnak.
  • Orvosi maszkból 1,5 milllió darab áll rendelkezésre,
  • napi 25 ezer darabot gyártunk, a kapacitás felfut 80 ezer darabra, 
  • speciális maszkból 129 ezer darab van, gumikesztyűből 20 millió pár,
  • védőruhából 170 ezer, lélegeztetőgépből 2560 darab.
Nyugaton hiány van, beszerezni keletről lehet, óriási lekötéseink vannak, 10 repülőgép-szállítmányt vár a kormány.
  • 65 év alatti orvosból 19431 fő áll rendelkezésre, 
  • rezidensből 4312 fő,
  • bevethető utolsó éves orvostanhallgatóból 690 fő.
  • 105 ezer 65 év alatti egészségügyi szakdolgozó van az országban. 

Jóval több a fertőzött a 167-nél


A csoportos fertőzés szakaszából gyors lépésekkel közeledünk a tömeges fertőzés korszakába.
167, teszttel igazolt, azonosított fertőzöttünk van, de ténylegesen jóval nagyobb a magyarországi betegszám - mondja Orbán Viktor. A becslések túl tág határok között mozognak, ezért ezeket nem tudja közölni a miniszterelnök.
108 vírushordozó tünetmentes, 27 tüneteket mutat, 9 ember pedig nagyon beteg. Ők kórházi intenzív ellátásra szorulnak.

Orbán: 4 fronton védekezünk


  • katonai,
  • rendőri,
  • egészségügyi és
  • gazdasági
területen egyaránt védekeznünk kell - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszél


Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, ma reggel több döntést is hoztak.
12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, a koronavírus ellenszerét kereső tudósok azt állítják, az ellenszerre még hónapokig várni kell, így azt kellett eldönteni, hogy várakozunk vagy cselekedjünk, Magyarország a cselekvés mellett döntött - mondta.
A szokásos jogrend mellett nem lehetett volna megszervezni a védelmet, ezért kellett kihirdetni a veszélyhelyzetet.
Jelentést tett a miniszterelnök:Négy harctéren kell helytállni: katonai, rendőri, egészségügyi, gazdasági védekezésre van szükség.
A vírus terjedésének három szakasza van, a védekezést is ehhez kell igazítani. Az első szakasz az egyéni fertőzés szakasza volt, most átléptük a csoportos szakaszba de közeledünk a tömeges megbetegedésekhez - mondja.
Portfolio.hu nyomán-Szabad-Dél-Békéd

Megjegyzések