Demeter Márta: azért titkolózik a kormány Varga Mihály moszkvai útjáról, mert variálnának az orosz gigahitellel!

Miután Varga Mihály a parlamentben nem mert szembenézni Demeter Márta kérdésével, az LMP társelnöke, EP-képviselőjelöltje írásban fordult a tárcához, hogy végre kiderüljön, miről tárgyalt Moszkvában a magyar pénzügyminiszter 2019. február 21-én. Vajon mitől fél az Orbán-kormány, mit titkol a magyar adófizetők elől?
Demeter Márta kérdését, illetőleg Varga Mihály moszkvai útját megelőzte ugyanis Orbán Viktor beismerése, miszerint komoly csúszásban van a Paks2-projekt, de intőjel az is, hogy a beruházás szakmai hátterét biztosító Aszódi Attila államtitkárt is menesztette a kormányfő.

Az ilyen kaotikus helyzetben az LMP szerint egyetlen megoldás, egyetlen felelős lépés maradt, az orosz-magyar államközi szerződés azonnali felmondása. Azonban az Orbán-kormány vagy nem akar, vagy már nem is tud lemondani a 3000 milliárdos orosz gigahitelről.
Demeter Márta néhány hete már szembesítette a kormánypártokat azzal, hogy folyamatosan titkolóznak, mert azt remélik, hogy így senkinek sem tűnik majd fel, hogy eladósítják Magyarországot, és kiszolgáltatják a saját hazájukat egy idegen hatalomnak. Ám a Varga Mihály helyett válaszoló Tállai András államtitkár egészen szürreális módon – a rendszerváltást megelőző időket felidézve – egyszerűen türelmet kért az ökopárt politikusától, és csak annyit közölt, hogy még nem jött el az ideje annak, hogy tájékoztassák a magyar parlamentet a magyar pénzügyminiszter moszkvai útjáról.

Az LMP-s politikus a hiteles tájékoztatás és az átláthatóság érdekében ezért írásban is feltette kérdéseit Varga Mihálynak:
1. Történt-e megállapodás az Ön moszkvai látogatása során a paksi beruházás pénzügyi
megállapodásának módosításáról? Amennyiben igen, kérem, jelölje meg pontosan, mely pontokon
és pontosan milyen tartalommal tervezik módosítani a megállapodást.
2. Ha nem történt megállapodás a paksi beruházás pénzügyi megállapodásának módosításáról,
akkor tervezik a jövőben ezt célzó tárgyalás folytatását az orosz féllel?
Nem meglepő módon, most sem a miniszter neve szerepel a válasz alatt. Tállai András most is minden demokratikus, és nemzetbiztonsági szempontot a sarokba dobva mindössze annyit írt, hogy a kormány kellő időben elkészíti és az Országgyűléshez megvitatásra és jóváhagyásra benyújtja azt a javaslatot, amiről Moszkvában döntöttek.
Demeter Márta szerint ezt a fajta kormányzati sunnyogás arra utal, hogy az oroszok variáltak valamit a 3000 milliárdos gigahitellel, ám a magyar kormány az EP-választások előtt ezt nem meri a nyilvánosság elé tárni.
Az LMP EP-képviselőjelölte elfogadhatatlannak nevezte ezt a titkolózást, és szerinte a magyar állampolgároknak joga van tudni, hogy az adófizetők pénzéből hány száz milliárdért köt paktumot Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal.
Demeter Márta leszögezte továbbá, hogy ezután is mindent megtesz a paksi szerződés hátterének feltárása érdekében.
demetermarta.hu nyomán
Szabad Dél-Békés

Megjegyzések